Paradigmele din spatele sistemelor de educaţie

Când ne gândim la educație, o privim dintr-o perspectivă „micro”: numărul de ore, materiile etc. În realitate toate acestea sunt inspirate de un nucleu: o paradigmă. În spatele fiecărui sistem de educaţie, este o paradigmă gândită pentru o epocă anume.

marți, 23 mai, de la 09:00 la 12:00.

Despre atelier

Cine a construit educația în școli așa cum o cunoaștem noi? Surprinzător, politicul doar a influențat alegerea. Dar alegerea din ce? Sunt sistemele de educație diferite în întreaga lume? Ce le face diferite? În spatele a toate stau multiple teorii despre cum învață oamenii, care au fondat paradigmele învățării.

Suntem atât de obişnuiţi cu sistemul educaţional din România, încât a ajuns să pară a fi sistemul firesc, „natural”: nu ne place ce se întâmplă la şcoală, însă „cum altfel am putea învăţa decât aşa cum se face acum?”. Deşi credem că este unicul sistem care produce oameni de elită, cunoştinţele lor fiind, de asemenea, de cea mai înaltă calitate, aceasta este doar perspectiva noastră. Cum văd alții educația?

 

Lucrurile se schimbă odată cu evoluţia omului. În spatele fiecărui sistem de educaţie, este o paradigmă gândită pentru o epocă anume. De ce sistemul de educație din România este în felul în care îl cunoaștem?

Subconștientul nostru colectiv, impulsionat de caracteristica generației noastre – să facem lumea altfel – își dorește să schimbe felul în care este școala. Totuși, încercând să imaginăm noi idei, tot ce am face este să ne raportăm la percepția despre educație pe care școala ne-a creat-o.

În cuvinte mai puţine, ce vei învăţa de fapt?
Vei afla psihologia din spatele sistemului de educaţie din România şi din celelalte ţări din lume, toate acestea în timp ce vei experimenta cum este să înveți în fiecare paradigmă.

Chiar dacă nu vii la atelier, te provocăm să te gândești la ce se află în nucleul ţărilor care la testele PISA obţin cele mai mari scoruri. Plus, ce se află în nucleul României? http://www.oecd.org/pisa/

Second, to help make obedience attractive, check out andrews teaching boys and other kids who https://domyhomework.guru/ would rather be making fort all day.

Educator

Marele Anonim

Roberto Tamaş

Roberto nu este un profesionist, ci un exemplu că timpul potrivit să lași o lume mai bună decât ai găsit-o este chiar acum. Pentru el, totul este o chestiune de percepție, omul limitându-se prin propria minte. Roberto este creatorul programului Alter/Edu, inspirat de Universitatea Alternativă, unde studiază oamenii, organizațiile și educația. Unul din visurile sale este să fie unul din creatorii unei școli bazată pe o filosofie diferită, aceea de a nu mai privi omul ca având nevoia de a fi umplut din exterior, ci de a scoate ce este deja în interiorul lui, prin natura sa.

Asistent facilitator

Asistentul va fi primul tău amic în Alter/Edu. El are rol în interacțiunea cu tine și astfel îți va răspunde cu drag la orice întrebare. Totuși, asigură-te că întrebarea pe care vrei să o adresezi nu este deja mai jos.

Când se sfârșește perioada de înscrieri?

Joi, 4 mai, inclusiv, era ultima zi. Îți lăsăm încă o zi bonus să te înscrii. Vineri, 5 mai rămâne ultima zi în care te mai poți înscrie.

Unde se desfășoară proiectul și atelierele?

În Biblioteca Municipală din Onești.

Ce este un atelier?

Poți privi atelierul precum un curs. Atelierul este susținut de un profesionist în domeniu sau cel puțin de o persoană cu informații valoroase pe acel subiect, căpătate, la rândul lor, de la profesioniști.

Ce este un panel?

Panelul este o discuție liberă cu un invitat, pentru a descoperi perspectivele sale de viață, cariera sa şi/sau aria în care activează.

Dacă sunt de la Cantemir, cum funcționează treaba?

N-ai nicio grijă. C.N. „Dimitrie Cantemir” este unul dintre partenerii noștri. Tot ce trebuie să faci este să te înscrii și, eventual, după ce ai fost acceptat/ă, să anunți dirigintele că vei veni, pe care oricum îl vom notifica și noi.

Dacă sunt de la Moisil?

Dacă ești acceptat/ă în Alter/Edu, vei primi scutiri pentru atelierele/panelurile la care vei participa. Totuși, C.N. „Grigore Moisil” va oferi un număr limitat de scutiri. Revenim cu mai multe detalii după ce vedem situația înscrierilor din partea elevilor din cadrul colegiului.

Dacă sunt de la alt liceu?

Înscrierile în AlterEdu sunt deschise oricărui tânăr din jurul orașului Onești (inclusiv Tîrgu Ocna). Înscrie-te fără probleme și vom notifica noi dirigintele tău și directorul școlii.

Indiferent de liceul la care ești, ne vom asigura personal că dirigintele tău va primi numărul de ore pentru fiecare zi, pe care le-ai făcut în Alter/Edu, inclusiv toate detaliile: atelierul, panelul etc.

Primesc diplomă de participare?

Ce vei face cu diploma? Te invităm să ieși din zona de confort și să negociezi cu noi „recunoașterea oficială”, pe care o poți primi în Alter/Edu (roberto1tamas@gmail.com).

Trebuie să particip la toate activităţile dintr-o zi? Trebuie să particip toate zilele?

Participi la câte activități şi câte zile îți dorești. Urmărește să îți faci un traseu prin program, care să aibă un impact asupra ta. Ne vom uita la traseul fiecărui tânăr care se înscrie în program și vom facilita intrarea în Alter/Edu acelor tineri care și-au făcut un traseu ce reflectă real interes față de propria lor dezvoltare.

Trebuie sa fiu însoțit de un profesor?

Nu este necesar, aici rezolvăm noi. 😀

Cum se face selecția şi cine o face?

Echipa Alter/Edu se va ocupa de selecţie, realizată pe baza întrebărilor puse la crearea contului pe site și înscrierea la fiecare atelier.

Sunt necesare cunoștințe sau abilități speciale pentru a intra în Alter/Edu? Dar pentru a intra la ateliere?

Nu ai nevoie de nicio super-putere, ci doar să fii tipul de tânăr care pune multă valoare atât pe educație, cât și pe calitatea sa umană. În descrierea fiecărui atelier, vei găsi dacă este necesar să vii cu ceva pentru a participa (ex. laptop pentru tehnologie).

Atelierele se desfăşoară în toate cele trei zile?

Atelierele și panelurile se desfășoară doar în primele două zile, pe 22 și 23 mai.

Costă?

Alter/Edu este gratuit pentru orice persoană care intra în program. Pentru a reuși să facem aceasta, avem nevoie de susținerea comunității locale. Astfel, dacă poți atrage un sponsor pentru program sau să ne recomanzi pe cineva, ești super.

Prânzul este asigurat?

Pauza de masă va fi de la 12:00 la 12:45. Din păcate, nu putem asigura prânzul, însă vom lega parteneriate cu firme locale și îți vom recomanda de unde și cu cât poți mânca sănătos și ietfin.

 

Hardening of class lines after 1830, the gap get more info between the classes widened.

Înscrie-te